Tuesday, November 8, 2011

RASULULLAH S.A.W SENTIASA MEMIKIRKAN UMATNYA...


Menurut satu riwayat ..wafatnya Rasulullah s.a.w disebabkan oleh sakit kepala yg dialami selama 18 tahun pada bulan Safar, Allah s.w.t kemudian memerintahkan Malaikat Maut mencabut roh Nabi Muhammad s.a.w dengan penuh kelembutan dan kehalusan..Perintah Allah kepada Malaikat itu " Kalau dia mengizinkanmu memasuki rumahnya, maka masuklah, tetapi jika dia tidak mengizinkan, maka kembalilah. "

Malaikat maut kemudian segera menemui Nabi Muhammad s.a.w dalam bentuk seperti orang arab badawi ..malaikat kemudian mengetuk pintu sambil memberi salam dan meminta izin masuk, tetapi Fatimah tidak membenarkannya masuk kerana Rasulullah s.a.w sedang sakit tenat.

Rasulullah yang mendengar ketukan itu bersabda " Tahukah engkau siapa dia ?? " TIDAK " jawab fatimah  " Dia adalah malaikat maut " yang akan datang mencabut segala macam kelazatan dan kenikmatan serta nafsu syahwat..Dialah yang akan memisahkan antara kita " jawab baginda ..Fatimah kemudian menangis .." Masuklah wahai malaikat maut " perintah Rasulullah s.a.w sewaktu malaikat masuk, Rasulullah bersabda " Engkau datang pengunjung atau keperluan mencabut Rohku " tanya Rasulullah...

" Malaikat menjawab  "  Untuk kedua-duanya sekali jika Rasulullah mengizinkan, tetapi jika tuan tidak mengizinkan, sekarang aku akan keluar " 
Tidak lama kemudian Jibril pun turun dan duduk di sebelah Rasulullah dan Rasulullah bersabda : " Tidakkah kamu tahu bahawa ajalku sudah hampir tiba ..kerana itu tolong bagi tahu pahala dan kemuliaan yang Allah sediakan bagiku sisiNya..
" Semua pintu langit telah terbuka dan malaikat telah berbaris menunggu kedatanganmu, demikian juga pintu syurga " jawab jibril a.s..
Rasulullah bertanya : " Bagaimanakah keadaan Umatku. "
" Percayalah kepadaku bahawa Allah s.w.t telah melarang semua Nabi - nabi dan umatnya masuk ke syurga sebelum kamu dan umatmu memasukinya " jelas Jibril lagi.

Doa Memohon untuk Perbaiki Duniawi dan Ukhrowi :
" Ya Allah, perbaikilah urusan agamaku yang menjadi penolak dan pemeliharaan urusanku..Dan perbaikilah urusan duniawiku yang menjadi arena kehidupanku, Dan perbaikilah urusann akhiratku yang menjadi tujuanku kembali ..Dan jadikanlah kehidupanku sebagai peningkatan dalam segala kebaikan ..Dan jadilah kematianku, sebagai cara menghilangkan kepenatan ku dari semua kejahatan

Firman Allah s.w.t ..Surah An - Nisa ayat 80 :
" Sesiapa yang taat kepada Rasulullah s.a.w maka sesungguhnya ia taat kepada Allah s.w.t, Dan sesiapa yang paling ingkar, maka ( janganlah engkau berdukacita Wahai Muhammad ) kerana kami tidak mengutusmu untuk menjadi pengawal (yang memelihara mereka dari melakukan kesalahan)


* Syukur kerana Allah kerana limpah anugerah dan kasih sayang- Nya, kita dapat menikmati nikmat islam mengecapi manisnya iman dan menghayati indahnya ihsan.. Syukur kepada Allah kerana mengutuskan kepada kita seorang Rasul pembawa risalah kerahmatan sehingga kita dapat mengecapi nikmat-nikmat ini hingga ke hari ini..
 ~ Berusaha untuk menjadi kekasih Allah..peneman di dalam syurga bersama Rasulullah ~

No comments:

Post a Comment