Monday, November 7, 2011

ALLAH TOLAK ALASAN 4 GOLONGAN

 

Berkata Al-Faqih Abu Laits : " Kelak pada hari Kiamat ada 4 golongan manusia yang datang, lalu masing-masing mengemukakan alasan mengapa tidak beribadat kepada Allah s.w.t  TETAPI alasan mereka x diterima....

pertama : " ORANG KAYA "...Dia mengemukakan alasan : " Sesungguhnya aku adalah orang kaya ..aku adalah orang kaya ..aku sibuk menguruskan hak-hak hartaku sehingga aku tidak sempat mengabdikan diri kepada Allah s.w.t ..Maka Allah berfirman : " Sesungguhnya Sulaiman adalah raja di seluruh Timur dan Barat tetapi dia tidak pernah derhaka kepada Tuhannya.." Jadi alasanmu tidak di terima " mereka di campakkan ke dalam neraka ....

kedua : " ORANG MISKIN "  Dia beralasankan dengan kemiskinannya tetapi Allah membandingkan  dengan Nabi Isa a.s...

ketiga : " HAMBA SAHAYA " Dia beralasankan untuk melayan tuannya tetapi Allah membandingkan dengan Nabi Yusuf a.s.

keempat : " ORANG SAKIT " Dia beralasankan dengan penyakitnya tetapi Allah membandingkan dengan Nabi Ayub a.s...

Ada pula dikatakan bahawa Allah s.w.t berhujah dengan 4 golongan manusia pada hari kiamat ....

Terhadap orang kaya , Allah berhujah dengan peribadi Nabi Sulaiman a.s. Orang kaya berkata : Tuhanku, dulu aku adalah orang kaya. kekayaan itu membuat aku sibuk sehingga tidak sempat mengabdikan kepadamu.
Allah s.w.t berfirman : Kamu belum sekaya Sulaiman tetapi, kekayaan tidak menghalang nabi itu mengabdi diri kepadaku.
Hamba sahaya pula berkata : Tuhanku, saya dahulu seorang hamba dan diperbudakkan hingga menghalagiku daripada mengabdikan diri kepadamu "
Maka Allah s.w.t berfirman " Sesungguhnya Yusuf  tidak sampai terhalang diperbudakkan terhadap dirinya dari pengabdiannya kepadaku "
Kemudian orang melarat berkata : " Tuhanku, sesungguhnya keadaan ku menghalangku mengabdikan diri kepadamu.
Maka Allah s.w.t  berfirman " Benarkah kamu lebih melarat daripada Isa ?? kemelaratan Isa tidak menghalangnya daripada mengabdikan kepadaku "
Jadi di hari kiamat kelak tiada seorang pun yang ada alasan di sisi Allah s.w.t, mengapa mereka tidak dapat mengabdikan diri kepada Allah s.w.t.

Sabda Rasulullah s.a.w : " Manusia paling pintar ialah yang banyak mengingati mati dan yang paling hebat persediaan untuk menghadapinya, mereka itulah yang paling pintar, mereka pergi ke alam baqa dengan membawa kemuliaan Dunia dan Akhirat "

Doa memohon keselamatan Dunia dan Akhirat
" Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepadamu akan keampunan dan kesihatan pada agama , dunia dan akhirat "

Firman Allah s.w.t dalam surah Al-Nahl..Ayat 84-85
" Dan ( ingatkanlah kpd mereka yg musyrik tentang ) hari kami bangitkan dari tiap-tiap umat, seorang saksi 
( Rasul ) kemudian tidak dizinkan bagi orang-orang kafir ( memberi sebarang alasan ) dan mereka pula tidak diminta memohon keredhaan Allah

" Dan apabila orang-orang yang melakukan kezaliman ( dengan kekufurannya ) itu melihat azab, maka pada mereka dan mereka pula tidak diberi tempoh "
Orang Kaya


 Gambar hiasan
ORANG KAYA
Gambar hiasan
HAMBA SAHAYA
                                                          

Gambar hiasan
ORANG MISKIN

Gambar hiasan
ORANG SAKIT


 ~ moga kita tidak MUFLIS dunia dan akhirat  ~

DIALOG ANTARA SYAITAN DENGAN NABI MUSA A.S.....


Di bawah ini diturunkan 2 petikan Dialog menarik antara Nabi Musa a.s dengan syaitan yang menunjukkan bagaimana syaitan dedahkan caranya memerangkap dan memperdayakan manusia...
Menurut riwayat Abdul Rahman Ziyad, sewaktu Nabi Musa a.s ...sedang duduk tiba-tiba datang syaitan dengan memakai tutup kepala berwarna-warni..setelah menghampiri Nabi Musa a.s ..syaitan membuka tutup kepala itu...

Syaitan : " Assalamualaikum wahai Musa "
Nabi Musa : Waalaikumusalam, siapa engkau ??? "
Syaitan : " Aku ini syaitan "
Nabi Musa :" Jika begitu, Semoga Allah tidak menghidupkan engkau,Apakah tujuan kau datang menemuiku ? "
Syaitan : " Kedatanganku adalah untuk memberi salam kepadamu " melihat kedudukanmu dan darjatmu yang tinggi di sisi Allah s.w.t.
Nabi Musa : " Apakah yang engkau pakai untuk menutup kepala ???"
Syaitan : " Dengan ini aku akan menangkap dan menawan segala hati manusia "
Nabi Musa : " Kalau begitu apa yang engkau lakukan kepada manusia hingga engkau dapat memperdayakan mereka ???""
Syaitan : " Apabila manusia merasai terpesona terhadap dirinya, manusia berasa banyak AMALAN BAIKNYA hingga lupakan DOSANYA ...Aku ingin memperingatkan engkau terhadap 3 perkara :

PERTAMA : Jangan sesekali engkau bersendirian dengan seseorang perempuan yang tidak halal bagimu ..Di kala itu aku akan menjadikan sahabatnya sehingga janganlah sekali-kali engkau berjanji kepada Allah untuk melakukan kebaikkan aku akan FITNAH dia dengan perempuan itu..

KEDUA : Janganlah engkau berjanji kepada Allah untuk melakukan kebaikkan atau meninggalkan kejahatan yang hendak dilakukan kerana sesungguhnya tidaklah seseorang itu berjanji kepada Allah melainkan aku menjadi sahabatnya sehingga aku menghalanginya.

KETIGA : Janganlah sekali-kali engkau berjanji mengeluarkan sedekah kerana sesungguhnya tidaklah seseorang lelaki hendak mengeluarkan sedekah dan hendaklah melaksanakannya melainkan aku menjadi sahabatnya sehingga aku menghalangi antaranya dan antara mengeluarkannya...

Bebas dari SYAITAN ...anda pasti boleh mengubahnya

Dengan itu ketahuilah Nabi Musa apa yang manusia harus berhati - hati ...
1. Jika seseorang lelaki itu bersendirian dengan seorang perempuan yang bukan muhrimnya, maka syaitan akan menjadi orang yang k-3 untuk menfitnah agar keduanya melakukan perbuatan hina dan curang.
2. Jika seorang itu kepada Allah s.w.t akan melakukan kebaikan, maka syaitan akan menghalaginya agar janjinya tidak ditepati.
3. Jika seorang berjanji hendak mengeluarkan sedekah maka syaitan akan menghalanginya berbuat demikian.


Jauh ZINA

* Kesombongan syaitan kian ketara ...masih menunjukkan keangkuhannya..TAPI kenapa masih ramai yang mengikutinya...syaitan tidak akan duduk diam selagi ia tidak dapat menyesatkan manusia..Ayuh bangun ..buka mata buatlah sesuatu pada diri kita..supaya sentiasa melakukan perubahan...

" Ya Tuhanku, berkenanlah kiranya ENGKAU memberi keampunan kepadaku, dan dua tuaku, dan orang yang beriman yang memasuki rumahku, serta orang-orang mukmin lelaki dan perempuan ..Sesungguhnya tiadalah ENGKAU menambahkan kepada orang-orang yang zalim, melainkan kebinasaan belaka "


Janji Allah itu PASTI..lelaki baik untuk perempuan yang baik...Allah tidak akan sesekali sia-siakn kita..insyaallah sama-sama akan merasai NIKMAT nya..baitul Muslim di atas keredhaanNya.