Thursday, July 14, 2011

Alhamdulillah peringatan BONDA sepanjang hari buatku..


Khas buat puteriku..
~ Adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Allah dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya maka sesungguhnya syurgalah tempat.
~ Ya Allah ampunkanlah aku sekiranya selama ini diriku jauh darimu, Ampunkanlah aku sekiranya selama ini aku tidak menyedari engkau tetap memelihara ku dan memenuhi semua keperluanku..berdoalah wahai puteriku.
~ Sembunyilah kamu segala kesalahanmu, sesungguhnya kematian akan membongkar seluruh rahsiamu.
~ Taatlah pada Allah dan Rasul, sesungguhnya orang-orang yang banyak bekalan amalannya untuk keakhirat.
~ Tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana ia kasih kepada dirinya sendiri.
~ Berdoalah, Ya Allah, jadikan aku hambamu yang selalu menghadirkan dirimu dimana sahaja dan dalam semua aktivitiku, dengan begitu aku selalu berada dalam pengawasanmu sehingga engkau mengawal hati dan fikiranku.
~ Dan janganlah kamu mengikut orang yang hatinya telah kami lalaikan dari mengingati kami serta menuruti hawa nafsunya dan adalah keadaannya itu melampui batasan.
~ Dialah yang menidurkan mu pada malam hari dan mengetahui apa yang kamu kerjakan pada siang hari.Dia membangunkan kamu pada siang hari bagi sempurnakan umurmu yang di tetapkan. Hanya kepada Allahlah kamu akan kembali dan kelak dia memberitahukan kepadamu apa yang dahulu kamu kerjakan.
~ Sungguhnya beruntunglah orang-orang yang membersihkan diri dengan melakukan ketaatan, dia ingat Allah lalu dia solat, tetapi orang-orang yang engkar memilih kehidupan duniawi sedang akhirat adalah lebih baik dan lebih kekal, sesungguhnya ini benar-benar terdapat dalam kitab-kitab terdahulu.
~ Hai anak adam, dan bentangkan sebuah lembaran untukmu, dan wakilkan pada 2 malaikat yang mulia menulis amalan perbuatanmu, mereka berbuatlah apa yang kamu kehendaki, engakau perbanyakkan atau engkau sedikitkan.
~ Seseorang yang punyai pendirian adalah yang mahu menghitung dirinya, kemudian beramal untuk bekal matinya. Sedangkan orang yang tidak punya pendirian adalah orang yang lemah,suka ikut hawa nafsu kemudian berangan-angan kepada Allah swt.
~ Ingatkan diri kita agar tidak mengatakan, ya Tuhan kami berilah tangguh kami, kembalikan kami kedunia, walaupun dalam waktu yang  sedikit,nescaya kami akan mematuhi seruan engakau dan mengikuti Rasul.
~ Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka ia akan menemuimu juga, kamu akan kembali pada Allah, lalu Allah beritakan padamu apa yang kamu kerjakan
~ Allah akan memenuhi neraka jahanam dgn jin dn manusia yg tak mahu berusaha mengerjakan amal soleh.
~ Ingatlah d suatu hari panggil tiap umat dengan pemimpinnya dn barangsiapa d beri kitab amalannya dgn tangan kanannya maka mereka membacanya, mereka tak di aniaya sedikit pun dn barangsiapa yg buta hatinya d dunia ini niscaya d akhirat nanti akn lebih buta dn tersesat dr jalan yg benar.
.
                                                                                             ~emak akan antr peringatan tiap2 subuh buatku..Alhamdulillah
Moga Tiap peringatan emak terbaik buat diriku ~ insyaallah