Saturday, November 5, 2011

BELAJAR DARI SEORANG WANITA KEKASIH ALLAH~ PERSEDIAAN SEORANG ISTERI ~

Diriwayatkan bahawa Salman Al-Farsi berkata :
Pada satu hari datanglah Fatimah ke rumah Rasulullah s.a.w dengan wajah yang pucat dan air mata berlinang 

Maka Rasulullah s.a.w bertanya : " Mengapa anakku ???""
Fatimah menjawab : " Terjadilah semalam antara SAYA dan ALI ketika bergurau dan bercakap-cakap, tiba-tiba ada kata - kata yang terkeluar dari mulutku yang membuatkan DIA marah kata-kataku.....

Setelah aku mengetahui Ali marah kepadaku..aku menyesal dan sedih maka aku merayu dan aku mengelilingi sampai 72 putaran sampai kelihatan dia REDA padaku dan terkulum senyum di bibirnya dengan ramah ...
" Aku takut kepada Tuhanku "

Maka Rasulullah s.a.w bersabda kepadanya " Wahai anakku, demi yang telah mengutusku dengan hak sebagai Nabi , sesungguhnya andaikata engkau mati sebelum Ali reda kepadamu...maka aku tidak akan SOLAT  untukmu "

Kemudian Baginda bersabda lagi :

" Hai anakku, apakah engkau tidak mengerti bahawa kerelaan dan keredaan SUAMI adalah keredhaan Allah , dan marahnya suami juga marah Allah ...

" Wahai anakku, perempuan mana pun yang beribadat seperti ibadatnya " Maryam binti Imran " tetapi tidak diredhai oleh suaminya, tidak akan diterima ibadatnya oleh Allah s.w.t..."

" Hai anakku ! Sebaik-baik amal perbuatan wanita ialah mentaati suaminya dan sesudah itu tidak ada yang lebih afdal bagi wanita daripada duduk menenun dan menjahit "

" Hai anakku sejam duduk menjahit adalah lebih baik bagi wanita daripada beribadat setahun dan Allah akan mencatat bagi mereka pahala seorang syahid untuk setiap jenis pakaian ditenun dan dijahit "

" Hai anakku, orang yang menjahit pakaian untuk suaminya dan anak - anaknya akan masuk syurga dan diberi Allah s.w.t kota di syurga sebanyak bilangan tiap orang yang memakai pakaian daripada hasil kerjanya "" Ya Allah kami ! Berilah kami isteri kami, anak cucu kami semua menggembirakan hati dan Jadikanlah kami sebagai ikutan orang-orang yang bertaqwa "
 * Moga Allah kuatkan persediaan kita sebagai seorang ISTERI...ganjaran berlipat kali ganda..betapa mulianya kedudukan seorang isteri disisi Allah...Dan betapa berharganya WANITA yang bergelar isteri ini pada keluarga, suami dan anak-anak..Rugi dan binasalah suami - suami yang tidak menghargai ISTERI  mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak ...=)
Wahai wanita solehah, jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yg bijaksana tidak akan terpaut pada wanita hanya pada kecantikan, lirikan senyuman, kata-kata manja yang menggoda yg boleh meruntuhkan iman..Telah tercatat seungkap nama lelaki di Luh Mahfuz untukmu..cuma keperibadiaannya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu..Jika kau tetapkan ia atas jalan yang d.redhaiNya..si dia turut di jalan yang sama..

 ~ Berbahagialah yang mengharapkan menjadi isteri yang SOLEHAH =) 


Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar ...SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA =)Alhamdulillah, esok bersamaan 10 Zulhijjah, kita umat Islam di seluruh dunia akan menyambut kedatangan Aidil Adha yang disebut juga sebagai hari Raya Haji atau hari Raya Korban. Aidil Adha merupakan antara hari kebesaran Islam. Pada hari itu, umat Islam akan mengagungkan Allah s. w. t. dengan bertakbir, bertahmid dan bertasbih serta menegakkan syiar Islam dengan melakukan ibadah korban untuk mendekatkan diri kepada Allah.
Aidiladha adalah satu hari perayaan yang agung. Perayaan yang membawa bersama mesej dan pengajaran. Antara pengajaran penting Aidil Adha ini adalah kesatuan umat. Walaupun umat Islam terdiri dari berbagai bangsa dan bahasa, warna kulit, budaya dan negara, ia adalah umat yang satu. Umat yang menyembah Tuhan yang satu.

Umat yang mengikut syariat Nabi yang satu iaitu Muhammad s. a. w. Umat yang mengadap satu Kiblat. Sujud kepada Tuhan yang satu. Umat yang bersatu menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadan. Umat yang berkumpul di padang Arafah dan Mina untuk melakukan ibadah Haji di tempat yang satu. Sesungguhnya tiada umat lain di atas muka bumi ini yang mempunyai kesatuan dengan berpandukan syariat yang indah seperti ini. Firman Allah s.w.t dalam surah Ali-Imran, ayat 103:


وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ


Bermaksud: "Dan hendaklah kamu berpegang-teguh dengan tali Allah (ugama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai".

Sudah sewajarnya kita melahirkan rasa syukur kita kepada Allah s. w. t. dengan melaksanakan konsep ini, iaitu konsep kesatuan. Kita tidak mampu berpecah-belah. Kita tidak mampu membiarkan anasir fanatik terhadap sesuatu fahaman, mazhab atau pendapat, untuk memecah-belahkan kita. Kita tidak boleh membiarkan Syaitan membisikkan di telinga kita bahawa fahaman kita yang baik sedangkan fahaman atau pendapat saudara kita yang lain salah semuanya. Kita perlu bersatu untuk menjadi kuat, kerana denagan kekuatan umatnya sahajalah Islam akan tertegak kukuh di bumi Allah.

Sebenarnya, Aidil Adha juga membawa bersamanya mesej persamaan dan keadilan sejagat. Agama Islam adalah agama yang tidak memandang pada status seseorang, sama ada kaya atau miskin, cantik atau sebaliknya, pandai atau lemah. Semua manusia adalah sama pada pandangan Allah s. w. t. Hanya takwa sahaja yang membezakan antara seseorang dengan yang lain pada pandangan Allah. Ini telah diingatkan oleh Allah s. w. t. di dalam surah Al-Hujurat, ayat 13:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ  أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

          Bermaksud: "Wahai manusia! Kami telah ciptakan kamu lelaki dan wanita, dan kami jadikan kamu   berbangsa-bangsa dan berpuak-puak agar kamu kenal-mengenal antara satu sama lain. Sesungguhnya yang    paling mulia daripada kalangan kamu di sisi Allah adalah yang paling bertaqwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Maha Mengenal". 

Konsep kesamaan ini amat penting dalam Islam untuk mengelakkan perpecahan di kalangan umat. Ia terlalu penting sehinggakan Rasulullah s. a. w. mengingatkan umatnya ketika Baginda menyampaikan khutbah wada', atau khutbah perpisahan beliau di bumi Arafah 1400 tahun yang lalu. Rasulullah bersabda dalam khutbah tersebut yang bermaksud: "Wahai manusia! Sesungguhnya Tuhan kamu adalah satu, dan sesungguhnya asal kamu adalah satu. Ketahuilah bahawa tidak ada kelebihan bagi orang Arab atas orang yang bukan Arab. Dan tiada juga kelebihan bagi orang bukan Arab atas orang Arab. Orang berkulit putih kemerahan juga tidak ada kelebihan atas orang orang yang berkulit hitam, dan begitu juga sebaliknya, kecuali dengan taqwa.

Sesungguhnya yang paling mulia di kalangan kamu di sisi Allah adalah yang paling bertaqwa".Aidiladha juga, mengingatkan kita tentang konsep pengorbanan seorang ayah bersama anaknya dalam melaksanakan perintah Allah s. w. t. Peristiwa Nabi Ibrahim a. s. diuji dengan perintah menyembelih anaknya Nabi Ismail a. s. Peristiwa pengorbanan ini dirakamkan oleh Allah s. w. t. di dalam surah As-Saffat, ayat 102 hingga 109. Antaranya Allah menyatakan:

فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعْيَ قَالَ يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَى فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانظُرْ مَاذَا تَرَى قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِي إِن شَاء اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ

Maksudnya: Maka tatkala anaknya itu sampai ke peringkat umur yang membolehkan dia berusahabersama-sama dengannya, Nabi ibrahim berkata: "wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi, bahawa aku akan menyembelehmu; maka fikirkanlah apa pendapat mu. Anaknya Ismail menjawab, wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, Insya Allah ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar".

Dari ayat-ayat tersebut Allah menceritakan, bagaimana keimanan yang tinggi yang dimiliki oleh Nabi Ibrahim a.s. dapat melaksanakan perintah Allah, sekalipun terpaksa mengorbankan jiwa anak kesayangannya Ismail a.s. Begitu juga kekuatan iman Nabi Ismail a.s. yang sedia menerima perintah sekalipun dirinya sebagai taruhan. Pengorbanan dan kesabaran seperti ini yang sepatutnya diterapkan dalam jiwa kita agar kita berjaya mengharungi segala ujian dan cabaran dalam kehidupan dunia ini, dalam kita melaksanakan segala perintah Allah s.w.t.

Jelasnya pengajaran yang dapat kita jadikan iktibar di sebalik Aidiladha ialah peri pentingnya menjaga kesatuan, perpaduan umah dalam masyarakat di samping kita memahami bahawa manusia itu adalah sama disisi Allah, yang membezakan mereka adalah sifat taqwa yang dimilikinya. Untuk mencapai perpaduan ini perlu ada pengorbanan yang amat besar dari semua pihak serta kerjasama yang berterusan. Ini tidak akan tercapai melainkan dengan ilmu pengetahun yang mendalam dalam semua bidang kehidupan. Allahuakbar, Allahuakbar, Allah
uakbar Walillahil Hamd


Disediakan Oleh: Ustaz Haji Mohd. Nawi Bin Haji Ismail