Friday, November 4, 2011

APABILA TERLALU BANYAK TIDURBanyak tidur adalah antara sifat yang perlu kita jauhi...ini adalah kerana orang yang terlalu kerap tidur ...terutamanya pada waktu siang akan melemahakan SEMANGAT  untuk BERJAYA untuk BERKERJA dan AMAL IBADAT....

Ulama terkemuka berkata : Kehidupan manusia sehari - hari hendaklah dibahagikan kepada 3, iaitu 8 jam untuk beribadat, dan taat kepada Allah ...8 jam untuk istirehat dan tidur..

Jika seseorang itu tidur mulai 10.00 malam hingga 8.00 pagi keesokannya dan disambung 1.00 tengahari hingga jam 5.00 petang, bermakna dia sudah tidur selama 14 jam ...Jika dia tidak terjaga sepanjang tempoh berkenaan, bermakna dia sudah meninggalkan solat SUBUH dan ZOHOR.


Syitan ketawa melihat kita...jauhnya kita dri rahmat Allah Taala

Sikap terlalu mementingkan agama hingga melupakan kewajipan dan tanggungjawab kita di dunia juga tidak baik...JANGANLAH kita terlalu menyusahkan diri hingga tidak lekang dari sejadah ..berzikir dari pagi hingga tengahari kemudian disambung dari tengah malam hingga ke subuh..

Ada juga yang mengasingkan diri dari keluarga hingga lupa memberi nafkah zahir dan batin kepada isteri dan anak-anak...

Dalam pada itu, sifat terlalu meringankan azab dan siksaan ALLAH juga dianggap tercela ...sikap acuh tak acuh dan memandang mudah hukum dan tegahan dalam lslam menyebabkan seseorang tidak takut membuat MAKSIAT dan KEJAHATAN ....

DIRIWAYATKAN oleh Al-BUKHARI

" Dan adalah ibn ' Umar radiyallahu 'anh berkata :Jika engkau berada di waktu petang ..maka janganlah engkau menunggu pagi, dan apabila engkau berada di waktu pagi maka janganlah engkau menunggu petang..Dan gunakanlah dari sihat engkau bagi masa sakit engkau dan dari hidup engkau bagi masa mati engkau "

Buatlah 5 perkara sebelum 5 perkara :

Peluang masa engkau MUDA sebelum TUA
Masa engkau SIHAT sebelum SAKIT
Masa engkau KAYA sebelum PAPA
Masa engkau LAPANG sebelum SIBUK 
Masa engkau masih HIDUP sebelum MATI


..khas buat peringatan diri..
...bersiap sedia dengan kematian....
" Sabda Rasulullah : Pergunakanlah masa hidup engkau bagi keperluan masa engkau"

TANDA AMAL TIDAK DITERIMA ALLAHSiapa yang melakukan 4 macam kemudian ia tidak bertambah baik, maka itu tanda tidak diterima amalnya..

1. Siapa yang BERJIHAD, kemudian ia kembali tidak bertambah kebaikan, maka itu tanda jihadnya tidak diterima oleh Allah.
2. Orang yang BERPUASA di bulan Ramadhan, kemudian tidak bertambah kebaikan, maka itu tandanya puasa tidak diterima.
3. Orang yang naik HAJI  kemudian tidak bertambah kebaikannya, maka itu tanda tidak diterima amalan hajinya.
4. Orang yang SAKIT lalu sesudah sembuh tidak bertambah baik amal perbuatannya, maka itu tanda bahawa dosa-dosanya belum ditebus.

Seorang hakim berkata:

Siapa yang mengaku 3 perkara di bawah, maka dia ditertawakan syitan :

1. Siapa yang MENGAKU dapat merasa manisnya taat, padahal dia cinta pada dunia.
2. Siapa yang MENGAKU redha pada Allah s.w.t padahal dia tidak membenci hawa nafsunya.
3. Siapa yang MENGAKU ikhlas padahal dia ingin dipuji orang.

Tanda seseorang itu tidak tertipu ada 3 :

1. Mengumpulkan apayang tidak berguna baginya.
2. Bertambah-tambah dosanya sehingga membinasakannya
3. Meninggalkan amal yang menyelamatkannya.

Tanda orang yang MENGHARAP kepada ALLAH S.W.T.

1. HATI digunakan berZIKIR.( mengingati Allah )
2. LIDAHnya untuk BERZIKIR
3. BADANnya untuk BERAMAL.

..PENGHULU SEGALA ISTIGHFAR...

" Ya Allah ..Engkau tuhanku tiada tuhan yang berhak disembah dengan sebenarnya, melainkan Engkau yang telah menjadikan ku..Hamba abdi mu..akan tetapi aku tidak mampu menunaikan janji mu..dan janji prasetia kepadamu..Aku berlindung kepadamu dari kejahatan perbuatan yang telah ku lakukan...Aku tetap mengakui dengan kenikmatanmu yang telah engkau kurniakan kepadaku, dan aku mengakui pula dosaku...Maka ampunilah aku, kerana tiada mengampun segala dosa melainkan hanyalah ENGKAU "
Firman Allah s.w.t Surah Muhammad, Ayat 31..

" Dan demi sesungguhnya ! kami tetap menguji kamu ( Wahai orang-orang yang mengaku beriman ) sehingga ternyata pengetahuan kami tentang adanya orang-orang yang berjuang dari kalangan kamu dan orang-orang yang sabar ( sehingga ) Kami dapat mengesahkan Benar atau Tidaknya, Berita-berita tentang keadaan kamu "