Monday, November 7, 2011

DIALOG ANTARA SYAITAN DENGAN NABI MUSA A.S.....


Di bawah ini diturunkan 2 petikan Dialog menarik antara Nabi Musa a.s dengan syaitan yang menunjukkan bagaimana syaitan dedahkan caranya memerangkap dan memperdayakan manusia...
Menurut riwayat Abdul Rahman Ziyad, sewaktu Nabi Musa a.s ...sedang duduk tiba-tiba datang syaitan dengan memakai tutup kepala berwarna-warni..setelah menghampiri Nabi Musa a.s ..syaitan membuka tutup kepala itu...

Syaitan : " Assalamualaikum wahai Musa "
Nabi Musa : Waalaikumusalam, siapa engkau ??? "
Syaitan : " Aku ini syaitan "
Nabi Musa :" Jika begitu, Semoga Allah tidak menghidupkan engkau,Apakah tujuan kau datang menemuiku ? "
Syaitan : " Kedatanganku adalah untuk memberi salam kepadamu " melihat kedudukanmu dan darjatmu yang tinggi di sisi Allah s.w.t.
Nabi Musa : " Apakah yang engkau pakai untuk menutup kepala ???"
Syaitan : " Dengan ini aku akan menangkap dan menawan segala hati manusia "
Nabi Musa : " Kalau begitu apa yang engkau lakukan kepada manusia hingga engkau dapat memperdayakan mereka ???""
Syaitan : " Apabila manusia merasai terpesona terhadap dirinya, manusia berasa banyak AMALAN BAIKNYA hingga lupakan DOSANYA ...Aku ingin memperingatkan engkau terhadap 3 perkara :

PERTAMA : Jangan sesekali engkau bersendirian dengan seseorang perempuan yang tidak halal bagimu ..Di kala itu aku akan menjadikan sahabatnya sehingga janganlah sekali-kali engkau berjanji kepada Allah untuk melakukan kebaikkan aku akan FITNAH dia dengan perempuan itu..

KEDUA : Janganlah engkau berjanji kepada Allah untuk melakukan kebaikkan atau meninggalkan kejahatan yang hendak dilakukan kerana sesungguhnya tidaklah seseorang itu berjanji kepada Allah melainkan aku menjadi sahabatnya sehingga aku menghalanginya.

KETIGA : Janganlah sekali-kali engkau berjanji mengeluarkan sedekah kerana sesungguhnya tidaklah seseorang lelaki hendak mengeluarkan sedekah dan hendaklah melaksanakannya melainkan aku menjadi sahabatnya sehingga aku menghalangi antaranya dan antara mengeluarkannya...

Bebas dari SYAITAN ...anda pasti boleh mengubahnya

Dengan itu ketahuilah Nabi Musa apa yang manusia harus berhati - hati ...
1. Jika seseorang lelaki itu bersendirian dengan seorang perempuan yang bukan muhrimnya, maka syaitan akan menjadi orang yang k-3 untuk menfitnah agar keduanya melakukan perbuatan hina dan curang.
2. Jika seorang itu kepada Allah s.w.t akan melakukan kebaikan, maka syaitan akan menghalaginya agar janjinya tidak ditepati.
3. Jika seorang berjanji hendak mengeluarkan sedekah maka syaitan akan menghalanginya berbuat demikian.


Jauh ZINA

* Kesombongan syaitan kian ketara ...masih menunjukkan keangkuhannya..TAPI kenapa masih ramai yang mengikutinya...syaitan tidak akan duduk diam selagi ia tidak dapat menyesatkan manusia..Ayuh bangun ..buka mata buatlah sesuatu pada diri kita..supaya sentiasa melakukan perubahan...

" Ya Tuhanku, berkenanlah kiranya ENGKAU memberi keampunan kepadaku, dan dua tuaku, dan orang yang beriman yang memasuki rumahku, serta orang-orang mukmin lelaki dan perempuan ..Sesungguhnya tiadalah ENGKAU menambahkan kepada orang-orang yang zalim, melainkan kebinasaan belaka "


Janji Allah itu PASTI..lelaki baik untuk perempuan yang baik...Allah tidak akan sesekali sia-siakn kita..insyaallah sama-sama akan merasai NIKMAT nya..baitul Muslim di atas keredhaanNya.


No comments:

Post a Comment