Thursday, June 9, 2011

kOleksi Amalan SOLEH..jom jdi sOleh sOlehah..

1. Mulakan setiap perbuatan kita dengan Bismillah.
2. Doa adalah satu ibadah
3. Menuntut ilmu adalah wajib.
4. Membaca Al-Quran amalan mulia.
5. Bersyukur kepada Allah swt.

1. Mulakan Setiap Perbuatan kita Dengan Bismillah.
Rasulullah saw mengajar kita supaya memulakan setiap perbuatan dengan bismillah.
Kita hendaklah sentiasa membaca bismillah untuk setiap perbuatan yang kita lakukan, contohnya seperti sebelum makan, keluar rumah, pergi bermain membaca buku, dan sebagainya.
Rasulullah saw bersabda : Setiap perbuatan yang tidak dimulakan dengan "bismillah" maka terputus berkatnya           ( Riwayat Abu Daud )

2. Doa adalah satu ibadah.
Rasulullah saw mengajar kita supaya selalu berdoa, setiap perbuatan yang hendak lakukan kita perlu memulakan dengan berdoa, kita akan mendapat keberkatan dan dipermudahakan oleh Allah swt.
Rasulullah saw : "bArangsiapa yang tidak mahu berdoa kepada Allah nescaya Allah akan murka kepada
 ( Riwayat Tirmidzhi )

3. Menuntut Ilmu Adalah Wajib.
Rasulullah saw menyuruh kita menuntut ilmu, Ilmu pengetahuan dapat menolong kita, Ilmu pengetahuan yang paling utama adalah mengenal Agama kita, iaitu islam, apabila kita berilmu maka kita akan menjadi orang yang berguna.
Muawiyah ( r.a ) telah bersabda :
" Barangsiapa yang dikehendaki Allah untuk mendapat kebaikan, maka Allah membuat ia pandai dalam hal keagamaan "

4. Membaca Al-Quran Amalan Mulia.
Rasulullah saw mengajar kita supaya membaca Al-Quran, Al-Quran merupakan sumber ilmu yang utama, Al-Quran adalah panduan di dalam hidup kita, kita akan mendapat petunjuk daripada Allah apabila kita membaca Al-Quran.
" Orang yang mahir Al-Quran, kelak ia akan mendapat balasan syurga bersama-sama dengan Rasul-rasul yang mulia dan orang yang membaca Al-Quran, Tetapi yang tidak mahir membacanya, merangkak-rangkak dan belum lancar pembacaannya akan mendapat dua pahala "    ( Riwayat Bukhari, Muslim )

5. Bersyukur kepada Allah swt.
Allah swt telah memberikan berbagai nikmat Kepada Allah swt memberi kita mata untuk melihat, telinga untuk mendengar, mulut untuk bercakap dan bermacam-macam lagi kurniaan yang tidak terkira banyaknya.
Rasulullah bersabda : " Sesiapa yang diberi sesuatu kebaikan hendaklah ia mengingati-Nya, siapa yang mengingati -nya dianggap bersyukur.  ( Riwayat At-Tabrani )SElaMat BeRamal Sama- sama kita Cari Redha Allah ...Tambah Pahala =)

No comments:

Post a Comment